آثار وبرکات معرفت (2)
بسم الله الرحمن الرحیم
نِعَم الهى
نعمتهایى راکه خداوند متعال به بندگانش دردنیا عطا مىفرماید، دو نوع مىباشد: یک نوع از آن را به همه بندگان اعمّ از مؤمن وکافر ونوع دیگر آن را فقط به مؤمنین عطا مىفرماید واگر کسى بخواهد از آن نِعَم خاصّه الهى بر خوردار شود،باید در سلک مؤمنین قرار گیرد.
قال الصادق ( علیه السلام ): الحکمة ضیاء المعرفه ومیراث التقوى وثمرة الصدق. ولو قلت: ما انعم اللّه على عبد من عباده بنعمة اعظم وارفع واجزل وابهى من الحکمة، لقلت صادقا...
حضرت امام جعفر صادق« علیهالسلام »مىفرماید :حکمت ؛ جلاوروشنى معرفت ومیراث تقوى ومیوه صدق وراستى است، سپس فرمودند: اگر بگویم هیچ نعمتى از نعمتهاى الهى، عظیمتر وبالاتر وبزرگتر ونورانىتر از حکمت، براى بنده خدانیست، راست گفتهام.
همانگونه که در روایت آمده است، این نعمت را مىتوان به عنوان بزرگترین نعمت الهى نام برد وبزرگترین امتیاز براى مؤمنین ذکر کرد؛ به این معنا که اگر مؤمن بودن، هیچ امتیازى اخروى نداشت وفقط در همین امتیازاتى که خداوند در دنیا براى آنها معینّ نموده،خلاصه مىشد، ارزش این را داشت که مردم مؤمن شوند وراه تقوا را پیشه کنند،چه رسد به اینکه از اجر اخروى برخوردار مىشوند؛به بیانى دیگر عدّهاى براین باورند که اگر تقوا را پیشه کنند ودر سلک مؤمنین قرار بگیرند، فقط از اجر اخروى برخوردارند، امّا در دنیا از نعمتهاى فراوانى محروم مىشوند واز لذّتهاى زیادى بى بهره مىگردند ولذا شیطان آنها را وسوسه واغفال مىکند وگناه ومعصیت را در نظر آنان، شیرین جلوه مىدهد وبه آنها وعده توبه مىدهد و در پیش خود فکر مىکنند که ما در این دنیا از هواى نفس پیروى کرده واز لذائذ مادّى که در اسلام حرام شده،استفاده مىکنیم وسپس توبه کرده ودر قیامت هم به بهشت مىرویم!!. این دسته از مردم سخت در اشتباه هستند:
اوّلاً- این وعدههاى شیطانى است تابندگان خدارا به گناه وادارد وآنها رابه فساد بکشاند.
ثانیا- وقتى که به گناه آلوده شد وشیطان بر او مسلّط گردید، دیگر نجات از سلطه شیطان بسیار مشکل است مگر فضل ورحمت الهى شامل حال او شده و او را از شرّ شیطان نجات دهد .
ثالثا- اَجَل خبر نمىکند واینطور نیست که همه پیر شوند تا بگوید که در پیرى توبه مىکنم؛کم نیستند کسانى که در دوران جوانى، جان خود را از دست دادند واَجَل به آنها مهلت نداد تا توبه کنند .
رابعا - اگر فرض بر این باشد که موفق به توبه شود وبا توبه از دنیا برود، باز از نعمتهاى الهى که خداوند، در این عالم به مؤمنین عطا مىفرماید، محروم گشته است واین امتیازات بقدرى ارزشمند وارزندهاند که اگر با تقوا بودن به غیر از امتیازات دنیوى هیچ سوداخروى نداشت، (به این معنا که خداوند تبارک وتعالى وعده داده بود همه را به
--------------------------------------------------------------------------------
1- محاسن برقى ص 148 /الایة فى البقرة آیه 269
--------------------------------------------------------------------------------
بهشت ببرد واصلاً دوزخى وجود نداشت،) باز این امتیازات ارزش این را داشت که مردم تقوا راپیشه کنند ودر سلک متّقین قرار گیرند واین از القائات شیطان است که مؤمن بودن موجب مىشود تا از زندگى، لّذت نبرده وباید از لذائذ، محروم بماند؛ درحالى که بهترین لّذت از زندگى رامؤمنین مىبرند که متعاقبا به آن اشاره خواهد شد (انشاءاللّه).