آثار وبرکات معارف(50) اخلاص (2)
بسم الله الرحمن الرحیم
اخلاص در عمل (2)
در باب اخلاص مطلب بسیار است که در جاى خود باید به آن اشاره شود امّا آنچه که مربوط به این مقام مىشود واز کلام رسول اللّه ( صلى الله علیه وآله )استفاده مىگردد، عبارت است از این که اخلاص، از امتیازات مؤمنین واز آثار ونتایج معرفت مىباشد؛به این معنا کسى که معرفت ندارد، محال است که در او واعمال ونیّاتش اخلاص باشد .
قال رسول اللّه ( صلى الله علیه وآله )مخبرا عن جبرئیل عن اللّه عزّ وجلّ انّه قال: «الاخلاص سرٌّ من اسرارى استودعته قلب من احببت من عبادى» (1) =پیامبرگرامى اسلام ( صلى الله علیه وآله )ازقول خداوند عزّ وجلّ فرموده:«اخلاص ،سرّى از اسرار من است. آن را در قلوب بندگانى که آنها را دوست مىدارم، امانت مىگذارم».
بیان مطلب:
از این حدیث نورانى چنین استفاده مىشود که اخلاص ،موهبتى الهى است که خداوند (جلّ جلاله وعظم شأنه)در اختیار کسانى که دوستشان مىدارد قرار مىدهد. در جاى خود اشاره شد که محبّت، از آثار معرفت مىباشد که هر چه معرفت بیشتر شود محبّت زیادتر مىگردد وبه این نکته هم اشاره شد که در علائق ایمانى ،علاقه ومحبّت، طرفینى است به این معنا که اگر کسى علاقه ایمانى به دیگرى داشته باشد، قطعا طرف مقابل هم نسبت به آن علاقه مند مىباشد واین، از امتیازات آن است که قبلاً به آن اشاره شد؛ در نتیجه این علاقه خداوند که در حدیث آمده، على الظّاهر مربوط به مؤمن است، زیرا مؤمنِ واقعى، قطعا محبوب خداست وخداوند تبارک وتعالى هم محبوب مؤمن است که بالاترین درجه محبّت را نیز چهارده معصوم (سلام اللّه علیهم) دارند وخداوند متعال هم آنها را بیشتر از همه دوست داشته ولذا از بالاترین درجه اخلاص بر خوردار بوده وهستند.
البتّه مخفى نماند که آنها از مخلَصین مىباشند؛ به این معنا که انسان کامل هستند وتمام اعمالشان با اخلاص کامل همراه است وکارى بدون اخلاص انجام نداده اند که در جاى خود، این معنا ثابت است.
در نتیجه اخلاص، در صورتى پیدا مىشود که بنده، محبوب خداوند ودود ومهربان باشد ومحبوب الهى کسانى هستند که نسبت به او معرفت دارند؛ پس اخلاص، از برکات معرفت به شمار مىرود
--------------------------------------------------------------------------------
1- بحار الانوار ج 67 چاپ بیروت ص 249 ح 24 نقل از منیة المرید.