آثار وبرکات معرفت (53)دوری نمودن از کارهای بیهوده (2)
بسم الله الرحمن الرحیم
بعد از بیان انظار مفسران بزرگ در مقام، وذکر معناى جامع وکامل براى کلمه "لغو"ذکر نکاتى چند در مقام لازم است
(1)=قصد قربة
مؤمن، هر عملى که اورااز خداوند متعال دور کند اجتناب مىکند واز آن روى گردان است .
هرعملى را که انجام مىدهد در آن قصد قربة مىکند وسعى اوبر این است که با آن عمل به خداوند تبارک وتعالى نزدیک شود .
بیان مطلب:
اعمال ورفتارى که مؤمنین انجام مىدهند با هدف نزدیک شدن به خداوند متعال است ولو آن عمل یک کار مباحى باشد، مؤمن همان عملى که مباح است وانجام آن براى دیگران اجر وقربى ندارد ،اما مؤمن سعى بر آن دارد که همان عمل مباح را در قالب یک عمل خداپسندانه انجام دهد واز آن عمل ،نه تنها پاداش واجر اخروى کسب کند بلکه همان عمل مباح را وسیله تقرب الى اللّه براى خود قرار مىدهد واین نکتهاى هست که دیگران از آن غافل مىباشند به عنوان مثال: غذا خوردن وخوابیدن یک امر طبیعى است که همه انسانها به آن محتاجند، اما مؤمن علاوه بر این که نیاز خود رابر طرف مىکند ،از این اعمال براى خود کسب فیض هم مىنماید،در وقت غذا خوردن نیت خود را این گونه قرار مىدهد : خدایا این غذا را مىخورم تا نیروبراى عبادت تو پیدا کنم تا بهتر وبیشتر بتوانم بندگى وعبادت تورا بکنم. ویا وقت خوابیدن قصدش این است که بخوابد تا خستگى از بدن اوبیرون برود تا بهتر بتواند به اطاعت از پروردگار جلّ جلاله بپردازد حتى این معنا را مؤمن تعمیم مىدهد در گردش وتفریح به این نیت که براى رفع خستگى روحى به گردش مىروم تا بهتر بتوانم اطاعت از خداوند متعال بکنم .وقطعا یک چنین قصد ونیتى هر عمل مباحى را ارزشمند نموده وموجب قرب الهى براى عبد مىشود.
با این بیان مىتوان یک معناى جامعترى براى "لغو" بیان داشت وآن این که هر عملى که انسان را به خداوند تبارک وتعالى نزدیک نکند ،مؤمن از آن روى گردان است ولو آن عمل مباح باشد.
به بیان دیگر مؤمن هر عملى راکه انجام مىدهد در آن عمل خوشنودى خداوند را در نظر دارد وبابیان مذکور روشن شد که مىتوان همه امور را با نیت تقرب الى اللّه انجام داد وبراى همه اعمال پاداش اخروى درنظر گرفت. واین که مؤمن کار لغو نمىکند به این معنى مىشود که کار بدون اجر وپاداش معنوى واخروى والهى نمىشود وبراى تمام اعمال خود قصد قربت مىکند ؛ زیرا «انّماالاعمال بالنّیات». وبنابراین معناى مذکور،منظور این روایت شریف ونورانى هم روشن مىشودکه «نیّت المؤمن خیرٌ من عمله»:«نیّت مؤمن بهتراز عمل اوست»؛ زیرا چه بسا عمل، یک امر مباح باشد، امّا آنچه این عمل مباح را با ارزش مىکند نیّت مؤمن است ؛اگر قصد او از این عمل، رضاى خداوند متعال باشد، آن ارزش پیدا مىکند واز مباح بودن خارج مىشود.
نقل کردهاند: روزى امام جعفر صادق « علیه السلام »از کنار خانه شخصى عبور مىکردند که مشغول ساختن آن منزل ودر حال نصب پنجرهاى بود. حضرت از او سؤال کردند که این پنجره را براى چه نصب مىکنى؟ در جواب عرضه داشت: براى روشن شدن اطاق. حضرت فرمودند که نیّتت را خوب کن وبگو: این پنجره را مىگذارم تا سپیده صبح وطلوع فجر راببینم (تانمازم را اوّل وقت بخوانم).
در حالى که پنجره فرقى نمىکند امّا این نیّت است که به این عمل، ارزش مىدهد.
نقل کردهاند: شخصى که پدرش فوت کرده بود به خدمت عالم بزرگوارى رسید وآن عالم را از فوت پدرش باخبر کرد . آن عالم در حالى که مشغول میل نمودن غذا بودند، بعد از تمام شدن غذا، خطاب به وى نموده وفرمودند:ثواب این طعام من، براى روح پدر شما باشد!.بعد این معنا رااضافه نمودند : هرعملى که براى رضاى خدا باشد ثواب دارد واگر کسى غذارا به این نیّت میل کند که نیرو پیدا کرده، بهتر عبادت خدارا انجام دهد، براى همان غذا،ثواب مىدهند.(1)
--------------------------------------------------------------------------------
1- مرحوم علامه مجلسى « قدس سره » در کتاب مرأة العقول ج 8 ص /4/93 در باره نیّت، دوازده قول نقل فرموده است.