سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سیر? عملی حضرت فاطمه (1) آیا شاغل بودن برای بانوان ارزش است ؟

                           بسم الله الرحمن الرحیم    

(1)سیره فاطمه زهراء ( سلام الله علیها) :

     آن گونه که از سیره حضرت زهراء ( سلام الله علیها)استفاده مى ‏شود این است که حضرت هیچ زمانى براى کسب در آمد کارنکردند واز منزل خارج نشدند وهمیشه ترجیح مى‏ دادند در خانه بمانند واز فرزندان خود مراقبت نمایند

 واین خود بهترین دلیل است براى بیان ارزشمند بودن تربیت ونگهدارى اولاد ؛ زیراحضرت زهراء ( سلام الله علیها) همیشه بهترین را انتخاب مى‏ کردند ؛ به این معنا که اگر یک امرى خوب وامر دیگر خوب‏تر، حضرت همیشه خوب‏تر را انتخاب

مى‏ کردند وبه آن عمل مى‏ نمودند،به عنوان مثال: نماز خواندن در مسجد خوب؛ ولى نماز براى بانوان در منزل خوبتر ؛با این که نماز در مسجد فضیلت دارد آنهم به جماعت ؛ اماحضرت زهرا ( سلام الله علیها)حتى براى یک بار به مسجد براى

خواندن نماز نرفتند وبه نماز جماعتى که به امامت رسول اللّه ( صلى‏ الله‏ علیه ‏و‏آله)اقامه مى ‏شد حتى  براى یک بار هم شرکت

نکردند،در حالى که درب خانه آن حضرت به مسجد باز مى ‏شد ؛ زیرا حضرت همیشه بهترین را انجام مى ‏دادند.

وبهترین مسجد براى زنان خانه آنان مى ‏باشد

قال رسول الله (صلی الله علیه وآله ):(خیر مساجد النساء قعر بیوتهنّ)واین بهترین دلیل بر آن است که حضرت ترک اولى هم نمى‏ کردند حتى براى یک بار، در نتیجه اولویت ورجحان وارزش عمل بانوان در خانه دارى وهمسر دارى ونگهدارى وتربیت  فرزندان مى‏ باشد ، زیرا اگر بهتر از این کارى بود قطعا حضرت صدیقه کبرى( سلام الله علیها) آن راانتخاب مى‏ کردند.


 


شناخت امام زمان (عج) طول عمر (3)

                                      بسم الله الرحمن الرحیم

گرچه تنها همین واقع? اصحاب کهف برای اثبات مدعا کفایت می کند اما شواهد قرآنی دیگری هم درمقام هست که موید این معنا می باشد که بطور اجمال به آن اشاره می شود.

داستان حضرت یونس (علی نبینا وآله وعلیه السلام )در شکم ماهی

قال الله تبارک وتعالی فی محکم کتابه : «فلولاانه کان من المسبحین للبث فی بطنه الی یوم یبعثون»سور? صافات آیات /143/144

=« واگر از تسبیح کنندگان نبود. تاروز قیامت در شکم ماهی می ماند ».

نکاتی چند که ازاین آیه می توان استفاده نمود :

این که اگر او از تسبح کنندگان نبوددر روزقیامت در شکم ماهی باقی می ماند چنین استفاده می شود که اگر ارادومشیت الهی به امری تعلق بگیرد میتواند یک ماهی را تا روز قیامت زنده نگه بدارد ویک موجود زنده را در شکم خودزنده نگه داشته تا روزقیامت .

گرچه این مطلب با کلم? لو بیان شده است ولو درمواردی استعمال می شود که فرض محال است اما این فرض محال مربوط به تسبح نکردن حضرت یونس(علی نبینا وآله وعلیه السلام ) میباشد نه درزنده بودن او در شکم ماهی در روز قیامت به بیان دیگر فرضمحال در تسبح نکردن است اما این که آیا یک چنین قابلیتی برای یک موجودجاندارممکن است یا خیر از این آیه استفاده می شودکه امکان این معناهست وموجب هیچ گونه امتناع ومحالی نیست .

واین که بعضی از مفسرین درمقام توجیه برآمده اندوبعضی برای مسئله سه صورت فرض کرده واحتمال داده اندباید گفت که نیازی به توجیه نیست وآیه گویای معنای ظاهری است.

کلام مفسران در صور مفروضه

نخست این که:هردوزنده می ماندندویونس(ع)به صورت یک زندانی تا روزقیامت در شکم ماهی محبوس بود .این ازظاهر آیه استفاده می شود.

دوم این که:یونس (ع)از دنیا می رفت وماهی به صورت قبرستان سیار او زنده می ماند!

سوم این که :یونس(ع)وماهی هردو میمردندوشکم ماهی قبر یونس (ع) می شد وزمین قبر ماهی ،او در دل ماهی وماهی در دل زمین تا روز رستاخیز دفن می شدند.

در تفسیر نمونه بعد از بیان این سه نظر چنین می فرماید :

«آی? مورد بحث دلیل برهیچ یک از اقوال نمی تواند باشد ، ولی آیات متعددی که می گوید : در پایان دنیا همه می میرند ، نشان می دهد که زنده ماندن یونس (ع)یا زنده ماندن ماهی تا روز قیامت ممکن نیست لذااز میان این تفسیرهای سه گانه تفسیر سوم نزدیک تر به نظر می رسد .سپس در پایان به این نکته اشاره می کنند که این احتمال نیز وجود دارد که این تعبیر، کنایه از مدت طولانی باشد ، یعنی تا مدتی طولانی در این زندان باقی می ماند، چنان که این تعبیر را در موارد مشابه آن نیز می گویندکه : تا قیامت باید در انتظار فلان مطلب بمانی»

.پایان کلام تفسیر نمونه ج /19 ص/175

واما آن چه که مفسرین را بر آن داشته تا مسئله را این گونه مطرح نمایند عدم توجه به فلسف?این بیان نورانی است این که همه می میرند قابل انکار نیست اما کلام در این معناست که اگر خداوند تبارک وتعالی بخواهد یک موجودرا برای یک سری از مصالح زنده بداردآیا می تواندیانه ؟آن ازمحالات عقلی است وممتنع است یاازنظر عقلی امتناع ندارد ومشیت الهی به این تعلق گرفته که همه بمیرند کلام درقدرت الهی است خداوند فعال ما یشاء است انجام ندادن غیر از عدم قدرت بر انجام است وبینهما بون بعید  ومضافا براینکه انتخاب صورت سوم را در تفسیر به عنوان این احتمال نزدیکتر به نظر می رسد، بسیار بعید است؛ زیرا اگرمردن در شکم ماهی وبعد مردن خودماهی منظورباشد چه ثمره ای بر آن مترتب می باشد وچه آثاری بر آن بار می شود چه فرقی بین مردن در شکم ماهی ومردن در بستر است تا این احتمال رادر ذهن ما تقویت کند  آنچه که این معنا را تقویت می کند واعجاز به حساب می آید در بطن ماهی بودن ودرک حبس در آن فضا وزنده ماندن هردو می باشد وچه مانعی عقلی وچه امتناعی در کارهست تا ما این معنا را رد کرده واین احتمالی که هیچ اثری بر آن مترتب نیست را ترجیح دهیم واین نکته فراموش نشودکه خداوند متعال در مقام بیان مجازت این مطلب را بیان می فرمایدکه اگرهردوبمیرند دیگر مجازات از این طریق معنایی ندارد مجازات تا وقتی محقق می باشد که هم ماهی زنده باشد وهم یونسی که در شکم ماهی به سر می برد .وبااین بیان جواب وباطل بودن  صورت دوم تفسیرهم که ماهی به صورت قبرستان سیار برای او بود روشن شد چون بعد از مردن دیگر بودن او در شکم ماهی یا هر جای دیگر فرقی نمی کند وعنوان مجازات برآن صدق نمی کند

وباز این که درآخر این احتمال را تقویت کردن که مراد کنایه از مدت طولانی است کلام خدارا با کلام عوام واصطلاحات ضرب المثلی مقایسه نمودن هیچ مناسبتی نداردواگرکمی دقت شوداین معنا روشن می شود که بیان نورانی کلام الله تبارک وتعالی انگیز?والائی را به همراه دارد که باضرب المثلها قابل مقایسه نیست ودر یک کلمه قیاس مع الفارق است با کمی تأمل در مقام بهترین تفسیر در مقام همان صورت اول است که هردو زنده می ماندند ویونس (ع) به صورت یک زندانی تا روز قیامت در شکم ماهی محبوس بود. 

اما بیان این آیه در این مقام برای این معنا بودکه اگر اراد? الهی تعلق بگیرد می تواند یک ماهی را تا روز قیامت زنده نگه بدارد ویک انسان را هم در شکم ماهی زنده نگه داشته وقهرا اگراین چنین امری ممکن شد پس در نتیجه یک انسان کامل یعنی حجة الله الاعظم  یگانه منجی عالم بشریت که بیمنه رزق الوری وبوجوده ثبتت الارض والسماءمی باشداگرهرقدرعمر آن حضرت طولانی شود هیچگونه محالی را به همراه ندارد البته این مطلب  به عنوان موید در مقام ذکر شد والا مسئل? طول عمر آن حضرت درواقع? اصحاب کهف ثابت است ونیازی به دلیل دیگرندارد.


شناخت امام زمان (عج ) طول عمر (2)

 

                                 بسم الله الرحمن الرحیم

آن گونه که از آیات قرآن استفاده می شوداصحاب کهف به مدت(309 ) سال خوابیند وزمانی که از خواب بیدار شدند براین باور بودند که گویا یک شب بیشتر نخوابیده اند ودر خود احساس گرسنگی کردند ویکی از آنها به طرف شهر روانه شد تا آذوقه ونانی تهیه کند وقتی که سکه هایی را که به همراه داشت را در اختیار فروشنده قرار داد آنها متوجه شدند که این سکه برای سه قرن قبل می باشد وبا پی گری متوجه شدند که اینها اصحاب کهف هستند که در سیصد سال قبل در غار آرمیده بوده اند.

نکته ای که در این واقعه باید بیشترمورد تأمل ودقت قرار گیرد این معناست که آنها در این مدت زنده بودند در عین حال زمان در آنها اثر نکرده بوده است ولذا ابتدا باور نکردند که سیصدونه سال خواب بوده اند چون هیچ گونه تغییری نه در چهره ونه دروجود خوداحساس نکرده واین واقعه ایست که در طول تاریخ یک بار اتفاق افتاده وآن را خداوند متعال در قرآن ذکر کرده تا پاسخی باشد برای این سوال  که آیا می شودیک انسان عمری طولانی داشته باشد بدون آن زمان در او اثر کند و پیرشود.

لذا مسئل?طول عمر امام زمان محدودیتی در آن نیست  البته ما امید واریم که هر چه زودتر آن حضرت ظهورکند اما اگر هر قدر هم ظهورحضرت به تأخیر بیفتد  با این بیان دیگر مشکلی ایجاد نمی شودودر هر زمان ولو بعد از یک میلیون سال هم اگرظهورکند باز مانند یک انسان چهل ساله می باشد همان گونه که زمان در اصحاب کهف اثرنکرد وبا این که سیصد ونه سال زنده بودند ودر خواب به سر می بردند وبعد از این مدت مدید باز جوان بودند بدون آن که زمان در آنها اثر کرده باشدهمین گونه است دربار? امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به این معنا که زمان در او اثر نمی کندواز اسم آن حضرت این معنا استفاده می شود  منتهافرقی که بین اصحاب کهف وآن حضرت است این است که اصحاب کهف از این که زمان در آنها اثر نکرده است نقشی نداشته اند بخلاف مولالنا بقیةالله الاعظم ارواحنا له الفداه که خداوند متعال این قدرت را به خودآن حضرت داده است واو صاحب الزمان است و امام زمان است نه امام زمانهاکه فرق است بین این دومعنا .

البته این واقعه اصحاب کهف پیامهای دیگری هم دارد که باید در جای خود  موردتأمل وتدبر ودقت قرار گیرد اما چون کلام درمقام طول عمراست به این معنا اشاره

می شود.


شناخت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)طول عمر (1)

                                بسم الله الرحمن الرحیم

 الحمد لله رب العالمین وصلی الله علی سیدنا محمد وآله الطاهرین  ولعنة الله علی اعدائهم اجمعین من الان الی قیام یوم الدین

 اللهم کن لولیک الحجة بن الحسن صلواتک علیه وعلی ابائه فی هذه الساعه وفی کل ساعة ولیاوحافظاوقائدا وناصراودلیلا وعینا حتی تسکنه ارضک طوعا وتمتعه فیها طویلا

در باره امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف مطالب زیادی هست که باید به آن اشاره شود .ازآن جمله است

شناخت

اللهم عرفنی نفسک فانک ان لم تعرفنی نفسک لم اعرف رسولک اللهم عرفنی رسولک فانک ان لم تعرفنی رسولک لم اعرف حجتک اللهم عرفنی حجتک فانک ان لم تعرفنی حجتک ظللت عن دینی اللهم لاتمتنی میتةجاهلیة

پروردگارا !خودت رابه من بشناسان پس اگرتورانشناسم پیامبرت را نشناختم خدایا پیامبرت را به من بشناسان که اگر او را نشناسم حجت تورا نشناسم بارالها حجتت را به من بشناسان که اگر او را نشناسم گمراه از دین شده ام خدایا مرابه مرگ جاهلیت نمیران .

طول عمر

یکی ازشبهاتی که از دیر باز منکران مهدویت مطرح نموده اند مسئل? طول عمر امام است به این بیان چگونه ممکن است بیش از هزار سال  انسان عمر کند ؟

بعضی از این سوال این گونه پاسخ داده اند که در طول تاریخ بوده اند کسانی که بیش از هزار سال عمر کرده اند که از آن جمله می توان به عمرحضرت نوح(علی نبینا وآله وعلیه السلام )  که حدود هزار سال عمر کرد وطبق آی? کریمه /950سال دوران رسالتش بوده است وهمچنین حضرت لقمان (ع) که چهار هزار سال عمر کرد و...

البته این پاسخ نمی تواند جامع باشد زیرا ما بر این باوریم که حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هرقدرعمرکنند وقت ظهور چهر? ایشان مانند یک شخص حدود چهل ساله است در حالی که حضرات نوح ولقمان که حدود هزاروچهار هزار سال عمر کردند چهر? آنها هزار ساله وچهار هزارساله بوده است لذا برای اثبات طول عمر حضرت نیازی به مطرح کردن ومقایسه نمودن با انبیاء سلف نمی باشد .

قبل از هربیانی شایدذکر این نکته لازم باشد که :

اولا =داستانهایی که در قرآن ذکر شده است هر کدام دارای پیامی است که یا بیانگرمسائل اعتقادی است ویا برای عبرت است ویا پاسخ برای شبهاتی است که ممکن است برای افراد پیدا شود ...

ثانیا =در آن جایی که در مقام بیان بعضی از حقایق وبیانگر بعضی ازمسائل اعتقادی است چه بسا بعضی ازوقایعی که در تاریخ اتفاق افتاده فقط یک باربوده است واتفاق آن واقعه برای روشن شدن یک مطلب ویک معنا بوده است زیرا هدف نشان دادن قدرت الهی است واز آن جمله همین واقع? اصحاب کهف است که درطول تاریخ تکرار نشده است ودر زمان غیبت حضرت برای کسانی که اهل بصیرت هستند ودارای عقل سلیم می باشند حجت قاطعه است و راهگشابرای  دفع شبهاتی که ممکن است دشمنان القا ء کنند می باشد .

 

 

آثار وبرکات معرفت (56) دوری جستن از کارهای بیهوده (5)

                                                      بسم الله الرحمن الرحیم

 

    نکته دیگرى را که نباید از یاد برد، استفاده شیطان از این فرصت غفلت، براى گمراهى افراد است ؛ به این معنا که بهترین فرصت براى گمراهى بندگان خدا زمانیست که بنده، از یاد مولایش غافل شود، در آن وقت است که شیطان فرصت را غنیمت دانسته وافراد را گمراه مى‏کند. حتّى اگر این غفلت، یک لحظه باشد او با شیطنتى که دارد، مى‏تواند در همان فرصت کوتاه، انسان را نابود کند.لذا این دعائى که در آن ازخداوند تبارک وتعالى مسئلت مى‏شود که حتّى به مقدار یک چشم برهم زدن هم ما را به خودمان وا نگذار:«الهى لاتکلنى نفسى طرفة عین ابدا» یکى از دلائلش همین است که حتّى اگر یک لحظه ،انسان به خود، وا گذاشته وغافل از یاد خداوند شود،شیطان او را در همان زمان، هلاک کرده و اهل آتش مى‏نماید.

 

نکته دیگر این که آن خطرى است که متوجّه مؤمنین مى‏شود؛ به این بیان :بعضى از آیات عذاب که در قرآن آمده ، مربوط به کفّار ومشرکین مى‏باشد وممکن است کسى بگوید که این آیه، شامل‏ حال ما نمى‏شود، زیرا ما کافر ومشرک نیستیم. امّا این آیه ‏اى که مربوط به غافلین آمده، آیه ‏اى نیست که کسى بتواند به راحتى از کنار آن بگذرد وخودش را از آن جدا کند؛ به این معنا که من اطمینان دارم که این حالت، در من پیدا نمى‏شود واین آیه شامل حال من نمى‏گردد، بلکه تاریخ نشان داده که عدّه ‏اى بوده که در ابتداى امر، وارسته وموحّد بوده ‏اند، امّا در اثر غفلت، به دام شیطان افتاده و به عذاب ابدى گرفتار شدند،مانندکسانى که از فرمان مولاالموحّدین امیرالمؤمنین ( علیه‏ السلام )سرپیچى کردندودر مقابل ‏اوایستادند وخود را به عذاب ابدى گرفتار ساخته وکسانى که در واقعه کربلا در مقابل سیّدالشّهداء( علیه‏ السلام ) شمشیر کشیدند و.... این خطرى است که همه را تهدید مى‏کند.

 

     غفلت، موجب لغویّت اعمال

 

   با ذکراین نکات، روشن شد که غفلت، بزرگترین خطرى است که انسان را تهدید مى‏کند ولذا در اسلام دستوراتى در غالب تذکّر آمده تا بندگان، دچاراین دام شیطانى نگردند.

 یکى از عواملى که موجب مى‏شود تا بشر به کارهاى بیهوده روى آورده و گرفتار اعمال لغو وعبث شود،حالت غفلت است ؛ لذامؤمنین باذکر و یاد خداوند تبارک وتعالى وبااستعانت واستمداد جستن وکمک خواستن از او وبااستعاذه وپناه بردن به اواز شرّ شیطان وهواى نفس،برآنندکه دچار غفلت نشده وشیطان آنان را به کار لغو گرفتار نکند. البته بیان مشروح این موضوع در جزوه‏ اى که درباره تذکّر واهمیّت آن نگاشته شده ،آمده که امید است، مقدمات چاپ آن فراهم گردد( انشاءاللّه تعالى).