سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اهمیت نماز در کلام امام جعفر صادق (سلام الله علیها ) (4)

                                               بسم الله الرحمن الرحیم

      اهمیت نماز در کلام امام صادق(سلام الله علیها)(3)

ابو بصیرگفت :بر امّ حمیده (عیال امام جعفر صادق (سلام الله علیها)وارد شدم تا او را در رحلت امام (ع)تسلیت بگویم ،

او گریست ومن به گری? او گریستم آن گاه فرمود:«ای ابا محمد!اگر امام صادق(ع)را به هنگام وفات می دیدی چیز عجیبی مشاهده می کردی ،حضرت چشمان مبارک را گشودوفرمود:«با هر که قرابت وبستگی دارم ، به نزد من گرد آورید»ما هیچ کس را فرو گزار نکرده وهمگان را حاضر ساختیم ، امام (سلام الله علیه)به آنان نگریست وفرمود:

«انّ شفاعتنا لا تنال مستخفّابالصلاة»«بدرستیکه شفاعت ما به کسی که نماز را سبک بشمارد نمی رسد».

(سفینة البحار جلد /2 ص/19)

گویم زامام صادق این طرفه حدیث     تا شیعه او   به لوح دل    بنگارد

 فرمود که برشفاعت ما     نرسد        هر کس که نماز را سبک بشمارد

 درقرآن هم در یک جا "مصلّین" را مورد عتاب قرار می دهدآن جایی که می فرماید :«فویل للمصلین»وا ی به حال نماز گزاران »!! کدام دسته ؟ « الذینهم عن صلاتهم ساهون»-«آن گروه از نماز گزارانی که نماز را سبک می شمارند».

(سوره ماعون آیه /4-5 )

          کلمه "ویل"از کلماتی است که در مواردی استعمال شده که حکایت ازقبح شدید آن عمل می کند.

 مانند عتاب کردن به منکرین معاد وقیامت می فرماید : « ویل للمکذبین»ویا در باره دروغگویان « ویل لکل افاک اثیم»ویا در باره عیب جویان « ویل لکل همزة لمزه»ویا در مورد کم فروشان « ویل للمطففین»وآیاتی دیگری که بیانگر این معنا می باشد.

آیا سبک شمردن از این بدتر ! که یک عمر نماز خوانده اما یک نماز صحیح وبدون غلط نخوانده است!!! در حالی که فقهاء عظام( حفظهم الله)می فرمایند : « اگر کسی یک غلط در نمازش باشد وبا علم به آن با همان کیفیت نماز بخواند ، نمازش باطل است» بدین معنا که بایدنماز را اعاده ویا قضا نماید وطبق بعضی از مراجع عظام:

 «حتی المقدورنماز را به جماعت بخواند تا غلطهای نمازش را برطرف کرده وصحیح شود».

          اما متأسفانه دیده می شود عده ای از این افراد، بدون هیچ ترس وواهمه ای از عواقب امر خود وبدون توجه به اهمیت نماز به فکر تصحیح کردن آن نیستند وشیطان آنها را اغفال کرده وبا القاء کردن بعضی از مطالب ، از قبیل امید وار بودن به رحمت الهی وبه شفاعت شافعین بالاخص شفاعت اهل بیت (سلام الله علیهم ) وآنها را از این که به نماز اهمیت بدهند باز می دارد وشاید کلام امام جعفر صادق (سلام الله علیه ) و تأکید آن حضرت در آن موقعیت خاص، برای این امید نا بجا بوده است تا بعضی دچار وسوسه های شبطانی نشوندومسئله نماز را کوچک نشمارندواین شفاعت را که از موهبتهای الهی بشمار می رود را ، وسیله استخفاف در امر دین ، خاصه نماز قرار ندهند .

خدوند تبارک وتعالی ما را از شر شیطان ونفس اماره محافظت بفرمایدوما را از نماز گزاران واقعی قرار بدهد

آمین یا رب العالمین


اهمیت نماز در کلام امام جعفر صادق (سلام الله علیها )(3)

                                     بسم الله الرحمن الرحیم

اهمیت نماز در کلام امام صادق (علیه السلام )(2)

قال الصادق (علیه السلام ) :«ان شفاعتنا لا تنال مستخفا بالصلاة»: امام جعفر صادق (سلام الله علیه ) فرمودند :

«شفاعت ما شامل حال کسانی که نماز را سبک می شمارند نمی شود»

نکته دیگر این که حضرت نفرمودند که من شفاعت نمی کنم تا بعضی پیش خود فکر کرده که برای شفاعت از دیگران طلب شفاعت می کنیم از کلام حضرت استفاده می شود که کسانی که نماز را سبک بشمارند قابلیت شفاعت را ندارند مانند اطاقی که نور گیر ندارد قابلیت تابش نور خورشید را ندارد واز نور خورشید محروم است ولذا در بعضی از روایات آمده است که شما خودتان را به ما برسانید ما شما را نجات می دهیم واین همان معنای قابلیت را می رساند کسی که نمازش را سبک بشما رد،قابلیت شفاعت را ندارد .

نکته دیگر این که :کلام در بار? کسانی است که نماز می خوانند اما به نماز اهمیت نمی دهند نه در باره بی نمازُ ،صبحت از بی نماز نیست تا کسی بگوید ما که نماز می خوانیم ، اصلا بی نماز وتارک الصلاة که مورد بحث نیست ؛ زیرا اگر کسی نماز نخواند طبق آی? قرآن اگر بدون توبه از دنیا برود قطعا اهل جهنم است مگر آن که سعادت یارش شود وتوبه کرده واز کرد? خود پشیمان شده والا طبق آی? شریفه جای او در" سقر "یکی از درکات جهنم است در قرآن می فرماید که بهشتیان از دوزخیان سؤال می کنند که: «ما سلککم فی سقر» =« شما چه کردید که شما رادر سقرآوردند ؟ » در پاسخ می گویند :

« قالوا لم نکن من المصلین» =«ما نمازنمی خواندیم »

پس کلام در بار? نماز خوان ها می باشد قرآن می فرماید « وای به حال نماز خوانان » :«فویل للمصلین» کدام دسته از نماز گذاران؟ « الذینهم عن صلاتهم ساهون»= « آن کسانی که نماز را سبک می شمارند»!!

آیا سبک شمردن از این بیشتر که یک عمر است که نماز می خواند اما در تمام عمر دورکعت نماز صحیح نخوانده است !!!

ادامه د


شهادت امام جعفرصادق (2)

                   بسم الله الرحمن الرحیم وبه نستعین

قال الصادق (علیه السلام )« انّ شفاعتنا لا تنال مستخفا بالصلا5] »=

امام جعفر صادق فرمودند :« به تحقیق شفاعت ما خانواده شامل حال کسانی که نمازشان را سبک می شمارند نمی شود»

بیان مطلب

قبل از بیان هر مطلبی ذکر نکاتی که اهمیت این روایت را بیان می کندلازم است :

الف روایات زیادی از امام صادق (علیه السلام) ذکر شده است وشاید بتوان گفت که بیشترین روایاتی که به دست ما رسیده است از آن حضرت است به جهت فرصتی که در آن زمان پیدا شد وحوزه درسی که در محضر آن حضرت بر پاشد وشاگردان وارسته وقابلی که در خدمت امام شرفیاب شدند این مقدمات باعث شد تا از وجود حضرت استفاده بیشتری شود در نتیجه روایات زیادی از حضرت ثبت شد وشیعه از برکات آن روایات پر بار وبی نیاز شد

ب- روایاتی که از حضرت نقل شده است دوگونه است بعضی از روایات در پاسخ از سؤالات بیان شده است وبرخی دیگر خود حضرت بیان فرموده اند وبرای اهل فن، فرق بین این دو روشن است

ج بیان این روایت در آخرین لحظات عمر مبارکشان بوده است که برای اهل بصیرت، اهمیت زمانی، به این معنا که ،کلام در قالب وصیت، از اهمیت بالائی برخوردار است .

د-دعوت اهل منزل برای بیان روایت به اهمیت آن می افزاید به این بیان که اگر افراد به خدمت حضرت شرفیاب می شدند واز حضرت در خواست مطلبی را می نمودند یک معنائی داشت ؛ اما آن که حضرت آنها را فرا خواندند واین توصیه را فرمودند اهمیت کلام را مضاعف می کند ودر مقام، واقعه از قسم دوم است به این معنا که حضرت از اهل منزل خواستند تا جمع شوند سپس این روایت را بیان فرمودند

ه- روایت با حرف انّ آغاز می شود از خصوصیات این حرف به اصطلاح اهل ادب تأکید است

 اما به بیانی دیگر؛ بیانگر اهمیت کلام می باشد ،مانند اطلاعیه ای که خوانده می شود اگر آن خبر مهمی باشد قبل از خواندن آن ، عبارت "توجه فرمائید" را می گویند تا شنونده به آن اطلاعیه بیشتر اهمیت دهددر واقع "انّّ´"از چنین جایگاهی برخوردار است .

ادامه دارد...

 

 

 

 


چرا مذهب شیعه را جعفری می نامند ؟

 

                                              بسم الله الرحمن الرحیم

                              السلام عیک یا اباعبد الله یاجعفر بن محمد الصادق

چرا مذهب شیعه را جعفری می نامند ؟

احتمالاتی را درمقام  ذکر نموده اند که به بعضی از آنها اشاره می شود .

 احتمال اول :در زمان امام جعفرصادق (سلام الله علیه)مذهب شیعه قوت پیدا کرد وشیعیان ازوجودآن حضرت کمال استفاده را نمودندوشاگردان زیادی در مکتب آن حضرت علوم اسلامی رافراگرفتند وفقهاء ودانشمندان زیادی توانستند شریعت الهی را کسب نموده وحامل شریعت باشند که الان هم از برکت همان شاگردان روایات زیادی به جای مانده است که پویائی فقه شیعه از برکات همان روایاتی است که از زمان امام جعفرصادق (سلام الله علیه)توسط شاگردان تربیت شده آن حضرت نسل بعد از نسل به جای مانده وفقهای هر زمان از آن محافظت نموده وشاگردانی در هرزمان در طول تاریخ از برکات همین روایات تربیت شده اندواز این امانت به خوبی محافظت شده است واین از افتخارات حوز? علمیه شیعه است که توانسته حامل شریعت باشد واجازه نداده است که حوادث روزگاراین سرمایه را از بین ببرد با وجود حوادث شدیدی که در طول تاریخ فرهنگ شیعه را تهدید می نموده است اما فقهای عظام شیعه با تمام وجود، این سرمایه را حفظ نموده اند وچون این سرمایه در زمان امام جعفر صادق (سلام الله علیه )به حد کمال رسیده است ،ازآن جهت مذهب را به نام آن حضرت نام گزاری نموده اند و ازآن به فقه جعفری هم یاد می شود .

احتمال دیگر : در زمان امام جعفر صادق (سلام الله علیه ) دولت وقت عباسی بر آن شد که مذاهب را رسمی کند پیروان مذاهب هر کدام برای مذهب خود نامی نهادند آن گروهی که پیروابو حنیفه بودند مذهب خود را حنفی معرفی کردند آنان که پیرواحمد بن حنبل بودند مذهب خود را حنبلی وآن دسته که پیرومالک بودند مالکی وهمچنین پیروان شافع ، مذهب خود را به نام شافعی به ثبت رساندند و از آن زمان پیروان هر مذهبی را با نام رئیس آن مذهب می شنا ختند ، چون این واقعه در زمان امام جعفر صادق (سلام الله علیه ) اتفاق افتاد به این معنی که در زمان آن امام ،مذاهب رسمی شد  ، شیعیان هم مذهب خود را به نام مذهب جعفری معرفی نمودند  گر چه حکام وقت این مذهب را به رسمیت نمی شناختند وشیعیان را به عنوان رافضی می نامیدند یعنی کسانی که از دین فاصله گر فته اند لذا شیعیان در طول تاریخ مخصوسا در زمان خلفای عباسی ،مذهب خود را پنهان نگاه می داشته وتقیه می کردند حتی تا زمان مرحوم آیة الله العظمی بروجردی (قدس سره )مسلمانان جهان مذهب شیعه را به رسمیت نمی شناختند ،لکن ایشان با سعی وکوششی که انجام دادند توانستند دردانشگاه الازهر مصر تقریب مذاهب را درست کنند ومذهب شیعه را به عنوان مذهب رسمی اسلامی به جهان اسلام معرفی نمایند وبا تلاش معظم له مذهب شیعه به مذاهب اربعه اضافه گردید ومذاهب اسلامی ، مذاهب خمسه شد .


مقام ومنزلت حضرت فاطمه (سلام الله علیها ) سیر? عملی (25) زهد وتق

                                      بسم الله الرحمن الرحیم     

(4)= در بیان عبادت وزهد حضرت زهرا «سلام الله علیها»:

      واما بهترین معّرف در باره عبادت فاطمه زهرا ( سلام الله علیها) معصومین ( علیهم ‏السلام)مى‏باشند ودر این مقام روایاتى وارد شده

که بیانگرمقام قربى صدیقه طاهره (سلام الله علیها)مى‏باشد:   

     وقال الحسن: «ما کان فى الدنیا اعبد من فاطمة ( سلام اللهعلیها)؛ کانت تقوم حتى تتورّم قدماها». = از

فاطمه( علیهاالسلام) در دنیا عابدتر نبود آنقدر روى پا ایستاده بود که پاهاى حضرت ؛ورم کرده بود.

     قال رسول اللّه ( صلى‏الله ‏علیه ‏و‏آله):«وامّا ابنتى فاطمة فانّهاسیّدة نساء العالمین الى ان قال:متى قامت فى محرابها

بین یدى ربّهاجل ّ جلاله ؛ زهر نورها لملائکة السّماءکما یظهر نور الکواکب لاهل الارض ؛ ویقول اللّه

عزّوجل لملائکة: یا ملا ئکتى انظروا الى أمتى فاطمه ؛ سیّدة امائى ؛ قائمة بین یدى ؛تر تعد فرائصها من

مخیفتى ؛ وقد اقبلت بقلبها على عبادتى...»  =رسول اللّه ( صلى‏الله‏ علیه ‏و‏آله) فرمودند: واما دخترم فاطمه بزرگترین زنان

جهانیان مى‏باشد ودر ذیل حدیث  اضافه مى‏کنندومى فرمایند: زمانى که در محراب عبادت (درمقابل پروردگار)جل

جلاله مى‏ایستد ؛نور او مى‏تابد از براى ملائکه آسمان ؛ همانگونه که نور ستارگان براى اهل زمین مى درخشد ونور

افشانى مى‏کند ؛ وخداى عز وجل‏ به ملائکه مى‏فرماید:اى ملائکه من! بنگریدونظر کنید به امه من فاطمه بزرگ کنیزان

من که ایستاده است (در برابر من)؛از خوف وترس من، شانه هاى او مى‏لرزد وبراى عبادت من (قلبش را متوجه من

نموده است)... 

      در روایت دیگرى آمده است که در یک شب جمعه تا صبح مشغول عبادت وانجام دادن رکوع وسجود بوده ‏اند

(شاید کنایه از این بوده باشد که نماز مى‏خواندند)

      عن جعفربن محمد ( علیه‏ السلام)عن ابیه عن على بن الحسین عن فاطمة الصغرى عن الحسین بن على عن

اخیه الحسن بن على بن ابى طالب ( علیهم ‏السلام) قال:« رأیت امّى فاطمه ( علیهاالسلام) قامت فى محرابها لیلة جمعتها

فلم تزل راکعة ساجدة حتى اتّضح عمود الصبح...»

    از امام جعفر صادق (علیه‏ السلام)از پدرشان از على بن الحسین از فاطمه صغرى‏از حسین بن على از برادرشان حسن بن

على بن ابى طالب ( علیهم‏ السلام) روایت شده است ؛ فرمودند:«مادرم فاطمه ( سلام الله علیها)را دیدم که در محرابش ایستاده بود ؛ شب جمعه تا صبح رکوع وسجود مى‏نمود...».